Ce faci dacă ajungi în sezon de iarnă la Sinaia și centrul orașului este blocat, iar cozile de la telecabină și gondolă se întind pe două, trei rânduri?
Cauți o altă variantă care să te ducă în platou!
Hai să îți arăt variantă mea...
Traseul este simplu, din Sinaia mergeți pe drumul de Târgoviște unde începe o urcarea de aproximativ 8km. Acest sector de drum este destul de afectat de alunecările de teren și cu multe serpentine, recomandarea mea este să mergeți încet pentru a nu avea surprize neplăcute. Drumul trece printr-o pădure deasă și vă puteți bucura de peisaj.
După parcurgerea celor 8km de drum o să ajungeți la Hotel Cota 1000 unde puteți lăsa mașina pe partea stângă a drumului în parcarea hotelului. Nu există taxă de parcare și este un loc sigur pentru mașină.
Pe partea opusă a drumului se poate vedea traseul ce vă va purta pentru început printr-o pădure deasă de molid, iar după o să ieșiți într-un gol alpin.
După traversarea drumului asfaltat începe poteca ce trece pe lângă instalațiile unei antene (ca punct de reper). Se continuă urcarea pe drumul forestier pe lângă marginea paudrii până la intrarea în pădure, mare atenție deoarece drumul forestier se termină odată ce ajungeți în pădure, iar traseul nu este marcat.
Datorită lipsei marcajelor, recomandarea mea este să urcați ținând tot timpul în stânga voastră valea izvorului, iar în unele locuri o să mai vedeți pe copaci marcat cu roșu semnul "H" care reprezintă semnul pădurarilor pentru delimitare a două ocoale silvice. Drumul lin de la început se transformă radical într-o urcare destul de abruptă printr-o pădure foarte deasă. Prin pădure o să observați multe urme de mistreți, urși, iepuri, vulpi etc. nu vă speriați, eu personal nu m-am întâlnit fizic cu animale în această zonă. Ca o recomandare în aceste situații, puteți să faceți zgomot pentru a îndepărta toate animalele din jurul vostru.
De la începutul traseului și până la ieșirea din pădure o să faceți în jur de 1-2 ore în funcție de ritmul fiecăruia. Odată ce ieșiți din pădure vă puteți bucură de golul aplin și de ce nu să faceți un scurt popas de hidratare și hrană.
Pentru a continua traseul, din golul alpin trebuie să vă luați ca punct de reper Plaiul Paduchiosu, unde o să urmeze o urcare abruptă.
În timp ce acumulați altitudine puteți observa în spatele vostru cum începe să se vadă culmea Munților Baiului.
În această zonă vă situați la o altitudine de aproximativ 1400m și puteți admira o frumoasă perspectivă spre vârfurile cele mai sudice ale Bucegilor: Vârful cu Dor (2030m alt.) și Vanturisul (1948m alt.) Ajunși în Plaiul Paduchiosu o să treceți pe lângă o stână, fiind iarnă nu trebuie să vă faceți griji, deoarece este părăsită și nu există câini în acea zonă.
Dincolo de muntele cu stâna puteți observa culmea împădurită a Muntelui Dichiu (1713m alt.), iar în dreapta lui se află Șaua Dichiu, locul de intersecție al drumurilor care urcă la Cabana Babele, sau coboară la Cabana Bolboci.
Cu cât urcați mai mult o să observați cum peisajul se schimbă, iar poienile devin pline de mușuroaie de cârtiță pe care a crescut iarba mai cu spor, ieșind din zăpadă.
Continuând drumul o să ajungeți în șoseaua TransBucegi în punctul denumit "belvedere", de unde puteți admira partea de sus a Plaiului Păduchiosu. Până în acest punct traseul acumulează în jur de 600m diferență și durează în jur de 3 ore.
Drumul către platoul Bucegi continuă de la "belvedere" pe curbă de nivel. Traseul este destul de ușor de urmărit deoarece există o poteca formată de-a lungul timpului printre brăduți.
Urcând spre platoul o să avem pe partea dreaptă Vârful Vanturis și pe partea stânga Vârful Dichiu.
Dacă prindeți o zi cu ceață, așa cum am prins și noi, pe curba de nivel trebuie mers cu grijă deoarece panta este destul de abruptă și pericolul să cădeți în vale este unul foarte ridicat.
După cum se vede și în poze, zăpadă nu a fost așa multă, totuși am reușit să ne bucurăm de tură și de...puținele urcări susținute!
În platou vântul bătea cu putere, iar zăpada nu avea timp să se depună. Așa cum se vede și în fotografie erau multe porțiuni fără zăpadă, unde erai nevoit să scoți schiurile și să mergi pe clăpar.
Poți vizualiza și articolele:
Comments