top of page
  • Writer's pictureGherasim Andrei

Piatra Arsă-Platoul Bucegi-Valea Izvorul Dorului

Updated: Feb 8, 2019


Ce faci dacă ești prin Sinaia și vrei să faci un schi de tură, dar nu ai foarte mult timp la dispoziție?

Uite propunerea mea de traseu care, în plus, îți oferă și o priveliște frumoasă la 2000m altitudine!


Tura a fost facuta in data de 26.02.2017

Cum ajungi rapid din Sinaia pe platou, mai exact la Piatra Arsă?

Îți arunci echipamentul în mașină și pleci spre "Transbucegi", care oficial poartă denumirea de DJ 713 și face legătura între DN 71 Târgoviște – Sinaia. Este proaspăt reabilitat și botezat „Drumul Babelor” sau „Transbucegi” – o denumire destul de improprie, pentru că nu traversează Bucegii. Te duce însă cu mașina pe Platoul Bucegi, până aproape de babele – mai exact în apropiere de Cabana Piatra Arsă.


Există două variante de a ajunge pe Drumul Babelor: fie din Sinaia, pe DN 71 spre Târgoviște, preț de 7 kilometri, după care se virează la dreapta, spre Cabana „Cuibul Dorului”, fie dinspre Târgoviște, la 14,5 kilometri după comuna Moroeni (sau Moroieni), viraj la stânga, spre aceeași cabană.


În primii kilometri, până la Cabana Șaua Dichiului, drumul este foarte îngust și, pe multe porțiuni, nu pot trece două mașini în paralel. Există câteva indicatoare care atrag atenția să nu se circule cu mai mult de 10 – 20 km/ oră, tocmai pentru a evita orice fel de incidente neplăcute.


Întrucât drumul este parcurs iarna, recomandarea mea este să urcați cu o mașină de teren (4x4) și să aveți la voi lanțuri antiderapante!


Ajunși pe platou puteți alege orice traseu de care să vă bucurați, deoarece aici se găsește punctul de intersecție a mai multor trasee din Munții Bucegi.


Masivul Bucegi deţine cea mai densă reţea de poteci marcate şi bine întreţinute - 39 de trasee omologate și 1 în curs de omologare. Acestea sunt grupate în patru magistrale turistice, ce traversează întregul masiv, după cum urmează: bandă roșie, bandă albastră, cruce albastră, bandă galbenă.


Posibilități de trasee cu plecare de la Cabana Piatra Arsă:


  • Traseu Cabana Piatra Arsă - Cabana Peștera Ialomiței (bandă albastră, Timp: 1½ - 1¾ ora)

  • Traseu Cabana Piatra Arsă – Piciorul Cocorei – hotelul Peştera – Valea Obârşiei – Vf. Omu (banda albastra, 4-5 ore)

  • Traseu Cabana Piatra Arsă - Cabana Babele - Cabana Omu (banda galbena pana la Babele (Timp: 1 - 1½ ora), iar de la Babele catre Varful Omu (banda galbena, timp 2 - 2½ ore)

  • Traseul Cabana Piatra Arsă – Vârful Furnica – Şaua Vf. Cu Dor etc.


Noi am ales ca de la Piatra Arsă să mergem spre Valea Soarelui unde ajunge și telescaunul. De aici poți intra pe firul Văii Izvorul Dorului.



Varianta aceasta, cu siguranță o să îți ofere zăpadă bună și peisaje superbe, deoarece Valea Izvorul Dorului se transformă pe timp de iarnă într-un canion spectaculos!


Valea își are obârșia sub vârful Baba Mare și practic împarte platoul Bucegilor în două bucăți. Este o vale frumoasă, o parte a Bucegilor mai puțin frecventată.



Soarele strălucea în fața noastră, făcând zăpada înghețată să pară o puzderie de cristale. Pe alocuri vântul bătea destul de tare, dar eram feriți de vârfurile din jur, mergând tot drumul pe vale.


Traseul este foarte fain, este o vale care îmi place tare mult, o parte deosebită a Bucegilor. Am mai fost pe aici, dar acum cu zăpadă locul arată parcă mai încântător.

Vântul a făcut ca locul să arate și mai spectaculos. Peste tot în jurul nostru erau cornișe mari de zăpada și parcă simțeai cum toate se prăbușesc peste tine!

Eram primii din acel an care străbăteau valea, doar noi și vulpile.



Dacă ești doritor de senzații tari, pe această vale poți să îți crești puțin adrenalina coborând câteva porțiuni destul de abrupte.





Zăpada ne-a ajutat și am reușit să schiem cât mai corect pentru a rămâne în spatele nostru un "S" frumos!


Cum spunea Toma Boerescu: "Schiatul în zăpada intactă este ca și dragostea : o plăcere adevărată ; schiatul pe pârtii amenajate e doar ... un surogat al ei".




Organizați-vă timpul în așa fel încât să vă rămână vreme de mers la munte!


Poți vizualiza și articolele:








430 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page