top of page
  • Writer's pictureGherasim Andrei

Drumul către cel mai vechi refugiu din Mont Blanc - Boccalatte



Un traseu către Refugiul Boccalatte, în Val Ferret-Valea Aosta, o istorie de alpinism: oboseală, pasiune, adrenalină și multă ploaie!




Ajunși în Italia-Valle d'Aosta pentru summit-ul pe Monte Rosa, ne-am gândit că ar fi păcat să ratăm și acest traseu către Refugiul Boccalatte.


Traseul începe din satul Planpincieux care este foarte aproape de Courmayeur, un orășel ce nu trebuie ratat dacă ești pasionat de munte și istoria alpinismului, fiind și cea mai titrată stațiune de schi din Italia.

În lunile de vară Courmayeur este o destinație populară pentru excursioniști. Satul din apropiere, La Palud, este stația de bază a Skyway Monte Bianco, telecabina către Pointe Helbronner, aici putându-se face legătura cu telecabina Vallée Blanche care merge spre Aiguille du Midi.



După ce a fost închis timp de șapte ani, la începutul lunii iulie 2016 a fost redeschis unul dintre cele mai vechi refugii montane din masivul Mont Blanc: Rifugio Boccalatte la baza Marelui Jorasses.


De asemenea, cunoscut sub numele de "Hut de Grandes Jorasses", această frumoasă clădire a fost construită în 1881 la 2803m deasupra nivelului mării. Datorită locației sale unice, coborâtă deasupra ghețarilor, servește ca punct de plecare pentru unele dintre cele mai râvnite urcări ale întregului masiv.



Refugiul Boccalatte - Piolti a fost numit inițial refugiu Grandes Jorasses (încă marcat ca atare pe unele hărți) și este situat pe drumul spre summit-ul Grandes Jorasses. Cabana este dedicată lui Gabriele Boccalatte și lui Mario Piolti din Torino, căzuti pe fața sudică a Aiguille de Triolet în anul 1938.




Prima structură din lemn a fost construită pe locul actual în 1881. O structură de piatră a fost construită în anii 1930. În 1984 au fost instalate un acoperiș din tablă și pereți de lemn, iar în 2001 clădirea a fost dotată cu energie solară, iar bucătăria a fost reconstruită. Cele mai multe rute pe Grandes Jorasses, inclusiv traseul Rochefort, traseele North Face și traseele East Face trec pe langa acest refugiu atat pe ascensiune cat si pe coborâre.



Traseul are undeva in jur de 3-3.30h, si o diferenta de nivel de 1200m. Traseul # 21 începe în parcarea mare din satul Planpincieux din Val Ferret. Mergeți prin sat până la capela. Aici poteca începe să urce prin ceea ce a fost odată o pădure care a fost scoasă din avalanșă și în 2003.



Se merge pe acest traseu până când se ridică o creștere într-un câmp de iarbă. După ce traversați terenul, trebuie să traversați două cursuri mici de apa, înainte ca traseul să urce pe o scară stâncoasă. În partea de sus a acestei fețe există o scară care vă va duce pe moraina laterală dintre ghețarii Grandes Jorasses și Planpincieux. La sfârșitul morainei veți trece o nopă la baza contrafortului pe care este construită cabana. Urcarea acestei ultime porțiuni se realizează cu ajutorul cablurilor fixe.


Pe tot parcursul traseului a plouat torențial, iar parcurgerea acestuia a fost mai dificilă pentru noi.

Traseul are foarte multă urcare pe stâncă și cabluri fixe, devenind o adevarata provocare pentru noi, iar o secundă de neatenție însemna o moarte sigură!


Se ajunge la ultimul zid stâncos, care duce la refugiu, deja vizibil de la începutul căii.

Zidul este echipat cu frânghii fixe noi, așa-numitele "canaponi", care permit o urcare rapidă, cu câteva secțiuni foarte expuse, demne de atenție.



Emoția la sosire este intensă: ne aflăm într-un cuib de vulturi autentic, cu o vedere impresionantă asupra ghețarului Planpincieux.


Aici puteți respira istoria alpinismului, toți "cei mari" au trecut prin acest loc pentru a cuceri Grandes Jorasses, considerat încă unul dintre cele mai provocatoare "Quattromila".


Adăpostul se mulează perfect cu mediul în care se află, este primitor; noul management a reușit să ofere refugiului un aer bazat pe simplitate și pasiune ... și cina este cu adevărat uimitoare.






Informații


  • Locul de plecare - Planpincieux (1590 m) - Courmayeur - Val d'Aosta

  • Dificultate - expert

  • DiferenÈ›a în înălÈ›ime - 1210 m

  • Timpul de urcare - 3 ore È™i 30

  • Timp de coborâre - 3 ore

  • Perioada de deschidere - De la mijlocul lunii iunie până la mijlocul lunii septembrie

  • Note: în zona finală este recomandata utilizarea echipamentului tehnic - ham, corzi, carabiniere È™i cască!

308 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page