top of page
Writer's pictureGherasim Andrei

Munții Piatra Craiului: Fântâna lui Botorog – Prăpăstiile Zărneștilor – Cheile Pisicii – La Table

Updated: Feb 12, 2019


Piatra Craiului, adeseori Craiul, este un munte unic în România. Să vă spun și de ce...

Față de celelalte grupe muntoase înconjurătoare, Munții Leaota, Munții Bucegi, Munții Făgăraș și Munții Iezer-Păpușa, care sunt formate aproape exclusiv din roci cristaline, Crai-ul este o lamă tăioasă și abrubta de roci sedimentare, în special roci calcaroase de vârstă jurasică, lungă de aproximativ 24-26 km.



Ce mai are Craiul și nu au alți munți?...povești și legende!

La bază denumirii acestei spectaculoase zone stă o legendă veche de câteva secole. Se spune că în zonă trăia un crai foarte iubit, pe numele său Măritul. Era foarte supărat că nu reușise să aibă un urmaș. Ajuns la bătranete, craiul a decis să aleagă un moștenitor demn să îi calce pe urme. Așa că a organizat un concurs și a chemat flăcăi din toate colțurile tării pe care i-a supus unor probe fizice. Aceștia trebuiau să urce muntele pană la piatra cea mai mare.





O altă legendă unică a Pietrei Craiului este cea a garofiței care crește numai în această zonă a tării. Legenda spune că doi copii, o fată și un băiat, Degetărut și Garofița s-au rătăcit pe munte și căutând adăpost au găsit un castel. Au cerut adăpost și hrană, dar zâna castelului avea inima de gheată. I-a fermecat pe copii și i-a transformat în două flori unice: Garofița Pietrei Craiului și Degetărutul de munte.



Am urcat în Piatra Craiului de nenumărate ori, am străbătut toate traseele și m-am bucurat de toate frumusețile lui, dar niciodată nu urcasem Craiul iarna.





Zis și făcut! pe final de ianuarie in 2017 ne-am luat schiurile de tură și am plecat spre cel mai frumos munte din România...Piatra Craiului!




Craiul pe cât este de frumos, pe atât este de periculos. Așa că fiind cu schiurile de tură ne-am gândit la un traseu ușor, dar care să ne ofere și peisaje de vis.



Așa că am ales traseul Fântâna lui Botorog – Prăpăstiile Zărnestilor – Cheile Pisicii – La Table – Sat Peștera – Dealul Munteanului – Fântâna lui Botorog.





Traseul mai sus menționat este unul ușor, iar pe timp de vară poate fi parcurs lejer în 4-5 ore.

Am lăsat mașina la Fântână lui Botorog și-am pornit la drum prin Prăpăstiile Zărnestilor!

Locul era de o frumusețe incredibilă! Efectiv schiam cu ochii pe sus, ne minunam la fiecare metru înaintat. Brăduți cocoțați pe stânci, zăpadă bună … totul era o adevărată încantare pentru suflet!




După ce am ieșit din Prăpăstiile Zărnestiului am continuat drumul prin Cheile Pisicii.


Când se topește zăpada acest loc devine mai greu de parcurs, fiind plin copaci și bolovani căzuti de pe stânci. În schimb noi ne-am bucurat de o trecere lină prin chei datorită zăpezii ce acoperea aceste obstacole și formase o potecă perfectă pentru schiurile noastre.



După ce am trecut de Cheile Pisicii am ieșit iarăsi în drumul forestier. Aici frumusețea era la cote maxime!

Am ridicat capul din pământ și am observat cum se termină pădurea lăsând la vedere crestele munților pe un fundal de-un albastru perfect. Pentru câteva momente am rămas nemișcați și am privit această bijuterie.

Ne-am continuat drumul și am ajuns La Table. Aici am zis că merge să punem de-o masă și fiecare a scos din rucsaci ce avea la el. Ne-am așezat pe un buștean și am început să mâncăm. Nici nu știai cu ce să începi, slănină cu ceapă, roșii cu brânză, cârnați și pâine de Covasna...o nebunie!

Fără să ne dăm seamă, timpul trecea și pierdusem undeva la o oră jumătate. Vremea era frumoasă, zăpada foarte bună, dar oare mai aveam timp să ajungem și până în satul Peștera?


Am hotărât că de La Table să facem cale întoarsă spre Fântâna lui Botorog unde aveam mașina și să ne bucurăm de coborârea nebună pe schiuri prin prăpăstii!


Dacă ajungeți în zona "La Table" prin Șaua Vladusca (1415m), trebuie să știți că acest punct este o intersecție de mai multe trasee frumoase din Crai.

  • Să începem cu cel mai căutat obiectiv, din zona La Table și până la Cabana Curmătura traseul este relativ ușor și durează aproximativ 2 ore jumătate-3 ore. (marcaj triunghi roșu)

  • Un alt traseu spectaculos este de la Table către Refugiul Grind/Piscul Baciului, și durează aproximativ 2 ore jumătate-3 ore (marcaj dungă roșie)

  • Dacă doriți să alegeți un traseu mai lung de La Table se poate ajunge la Cabana Plaiul Foii, dar traseul durează undeva la 7 ore. (marcaj triunghi albastru).

  • Ultima variantă, este traseul urmat de noi, de La Table poți ajunge prin Prăpăstiile Zarnestilor în aproximativ 2-3 ore în Zărnești. (marcaj cruce roșie).


A fost o tură de vis și o recomand cu căldură!







604 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page